Stigla oprema za fakultativne predmete u području fizike i elektronike
September 16, 2016

Bili smo na studijsko putovanje u Poljsku

U  sklopu projekta  „Moderne kompetencije za modernu gimnaziju“   od 30.ožujka do 3.travnja 2016. radna skupina projektnog tima, zajedno s 15 izabranih učenika  prvih i trećih razreda koji pohađaju izbornu nastavu iz biologije, kemije i fizike posjetili su  Institut  za Nuklearnu fiziku i Poljoprivredno sveučilište u Krakowu, Visoku školu  Informatike i managementa  te   Arduino day u Rzeszowu.

Učenici su sa profesorima mentorima  aktivno   sudjelovali u radionicama prema području rada.

Na Institutu  za Nuklearnu fiziku učenici su odradili tri radionice:

  1. Postupak mjerenja zračenja (ionizirajućih) – predavanje uz demonstraciju i razgovor s učenicima
  2. Prirodna zračenja – predavanje uz demonstraciju i razgovor s učenicima
  3. Primjena zračenja u svrhu liječenja karcinoma (najsuvremenije metode – film)

Na Poljoprivrednom sveučilištu posjetili su Laboratorij za parazitologiju. Učenicima su demonstrirani vlažni preparati različitih vrsta parazita, sami su izradili mikroskopski preparat  grinja Varroa destructor i naučili metodu procjene količine parazita u konjskom organizmu na temelju brojanja ličinki u suhom izmetu konja.

U Rzeszow-u su posjetili “UNIVERSITY OF INFORMATION TECHNOLOGY AND MANAGEMENT”. Domaćini su ih poveli u organizirani obilazak. Upoznali su se s načinom rada i života na Sveučilištu. Obišli su specijalizirane kabinete za informatiku, ekonomiju, strane jezike, filmsku umjetnost, te zdravstveni kabinet. U laboratoriju za kozmetiku za naše učenike je organizirana radionica. Učenici su podijeljeni u četiri grupe. Dvije grupe su dobile zadatak da priprave ruž za usne, a druge dvije grupe kremu za lice. Sve grupe su dobile list sa protokolom vježbe. Za pomoć su se mogli obratiti ljubaznom voditelju kabineta. Učenici su uspješno izveli vježbe. Uzorke krema i ruževa koje su pripravili mogli su ponijeti   kako bi ih isprobali.

U sklopu svjetskog festivala Arduino day koji se održava svake godine,  u Rzeszowu je održan  Genuino day. Učenici su nazočili trosatnoj radionici gdje su se upoznali s radom na mikroračunalima Arduino, te pripadajućim osjetnicima. Konstruirali su jednostavne sklopove , a na računalima su programirali dane zadatke, uz pomoć stručnog suradnika.

Cilj studijskog putovanja je u potpunosti  ostvaren.

Članovi radne skupine projektnog tima : ravnateljica Ninočka Knežević, te profesorice  Maja Antolić, Višnja Banić, Ojdana Barčot, Gorjana Karaman i Marina Podrug