Dan «Otvorenih vrata IV. gimnazije Marko Marulić»
October 17, 2016

Održana završna konferencija projekta MKMG

20.10.2016. godine u Splitu je održana završna konferencija projekta „Moderne kompetencije za modernu gimnaziju“ IV. gimnazije Marko Marulić u Splitu i partnera: Medicinski fakultet Split (MF), Prirodoslovno – matematički fakultet (PMF) i Sveučilišni odjel za stručne studije u Splitu (OSS).

Sam projekt temelji se na stvaranju učinkovitog i održivog razvoja učeničkih i nastavničkih kompetencija  te unaprjeđenju kadrovskih i materijalnih kapaciteta. Nakon 12 mjeseci provedbe, rezultati projekta odgovaraju planu, pa su to 38 educiranih nastavnika, 5 novih fakultativnih kurikuluma IV gimnazije Marko Marulić te kompletno novi laboratorij biologije i kemije s pripadajućom potrebnom opremom. Značaj laboratorija za gimnaziju posebno je bitan kako bi učenici uz teoriju imali priliku usvojiti još važnija, praktična iskustva približavajući „apstraktnu“ i znanstvenu teoriju svakodnevnici. Vrijednost projekta je 1.053.283,50 HRK, ukupno financiranih iz Europskog Socijalnog Fonda.

Konferenciju je otvorio Ivan Akrap pročelnik Sveučilišnog odjela za stručne studije koji je naglasio značaj projekta u stvaranju čvrste veze odnosno premošćivanju jaza između općih znanja, koja se stječu u srednjim školama te specifičnih znanja na fakultetima, posebno onima sa STEM područjima.

Ovakav način suradnje pozdravio je i Tomislav Đonlić, pročelnik Odjela za društvene znanosti SDŽ-a koji je naglasio da nitko nije izolirani otok već treba sve više poticati suradnju srednjih škola i sveučilišta, a obzirom da živimo u vremenu brzih promjena, potrebno je kontinuirano ulaganje u obrazovanje u skladu s potrebama tržišta.

Ravnateljica gimnazije, prof. Ninočka Knežević predstavila je projekt te je poručila da se informatizacija brzo širi, a obuhvaća i škole koje moraju biti u koraku sa brzim promjenama, i to ne misleći samo na učenike, nego i usavršavanje nastavnika, a što je ovim projektom i provedeno.

Nakon uvodnih govora uslijedila je prezentacija fakultativnih  kurikuluma od strane profesora koji su sudjelovali u izradi. Mikroelektronika u fizici – Maša Raljević, prof.; Zvuk i biofizika slušanja – Gorjana Karaman, prof,; Eksperimentarij – Ojdana Barčot, prof.; Nutricionizam i Mediteranska prehrana – Višnja Banić, prof.

Europskim novcem te znanjem, voljom i upornošću nastavnika i ravnateljice IV. gimnazije, projektnih partnera, voditelja projekta, projektnog tima i vanjskih suradnika izradilo se pet navedenih fakultativnih kurikuluma  kao temelj daljnjem razvoju obrazovanja s naglaskom na STEM područja.

 

Provedba projekta financirana je sredstvima Europske unije dodijeljenih kroz Operativni program Razvoj ljudskih potencijala 2007 – 2013. Ovaj projekt jedan je od 18 projekata financiranih u RH u sklopu poziva promocija kvalitete i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja na srednjoškolskoj razini.